MOEDER door Ada Breedveld

Mijn schetsen voor een schilderij ontstaan meestal intuïtief vanuit een verlangen naar vrede en geborgenheid, harmonie en troost.

De moeder staat centraal, zij is de persoon die dat allemaal vertegenwoordigd in de droom of wens van ieder levend wezen. Waar ook ter wereld is zij de persoon die daarvan het zinnebeeld is, zij verzorgt, beschermt en voedt ons.

Zij zoekt verbinding, bouwt bruggen en vormt een veilige haven voor thuislozen. Haar ogen zijn geloken, haar blik is naar binnen gericht want zij is zichzelf genoeg. Zij is het ultieme symbool van onafhankelijkheid en zelfredzaamheid.

Mijn schilderijen zijn in stijl naïef te noemen waarin vijandschap of geweld ontbreekt, ontwapenend wordt weleens gesuggereerd. De anatomie van de vrouwen is niet getrouw de werkelijkheid maar wel heel herkenbaar voor iedereen.

Mijn grote voorbeeld is Henri Rousseau (1844-1910) die, net zoals ik, een autodidact was. Hij schilderde zijn kleurrijke fantasievolle oerwouden en dieren ook in de naïeve stijl. Met kleur en compositie creëer ik een tafereel op het doek dat op een illustratie lijkt, altijd verwijzend naar het verhaal van huiselijkheid en geluk.

Ieder genrestuk heeft zijn eigen poëtische vertelling waarin ook kinderen vaak afgebeeld staan samen met de moeder. Moeder Maria als allegorie voor de koesterende moeder. In bijna elk schilderij schilder ik een vogel, deze staat symbool voor de vrouwelijke aard. Een vogel is een klein kwetsbaar wezentje die tegelijkertijd een enorme kracht heeft.

De vogel legt grote afstanden af om haar broedplaats te kunnen bereiken. Dit is zoals ik de vrouw zie; kwetsbaar en krachtig, beiden in haar verenigd. Ik vergroot echter niet alleen "moeder de vrouw" uit in mijn werk maar verbeeld ook haar sensualiteit.

Zij als de verleidster en minnende figuur zoals ze in Japanse liefdes prenten (Shunga) staat afgebeeld. En ook als een geisha die met ceremonie en muziek haar toehoorders betoverd. En soms wordt ik geïnspireerd door een gedicht zoals bijvoorbeeld "Zomeravond" van Willem Wilmink en illustreer ik daarbij mijn voorstelling.

Al vele jaren is de moeder, de vrouw mijn basis, mijn bron van inspiratie; haar natuur is het scheppende, het helende en het verbindende. En daar raak ik nooit op uitgekeken. Ada Breedveld November 2020.

Ada Breedveld November 2020