Het meisje met de Parel

Johannes Vermeer
Artikel nummer
MA001CTM-base

De reproductie op tegeltableau van het schilderij “Het meisje met de parel” door Johannes Vermeer, is verkrijgbaar in twee verschillende maten zodat het perfect in uw interieur past.

Al onze tegeltableaus zijn gemaakt van keramische hoogglanstegels die met de hand worden gemaakt en op MDF gemonteerd.

Het tableau wordt kant-en-klaar geleverd en voorzien van een ophang systeem zodat je het gemakkelijk kunt ophangen.

Maat: Small, 33 x 44 cm

Dit tegeltableau van Johannes Vermeers “Het meisje met de parel” is handgemaakt met 12 keramische tegels van elk 11 x 11 cm.

De totale afmeting van het tableau is 33 x 44 cm.

De achterkant is voorzien van een stevige ophanghaak zodat je dit kunstwerk makkelijk op kunt hangen.

Het originele schilderij bevindt zich in het Mauritshuis.

Maat: Large, 61 x 76 cm

Deze reproductie op tegeltableau van het kunstwerk “Het meisje met de parel” door Johannes Vermeer is handgemaakt.

Het heeft een totale afmeting van 61 x 76 cm en bestaat uit 20 tegels van 15 x 15 cm.

Wij leveren dit tableau aan met een custom-made ophangsysteem waarmee je het stevig en eenvoudig aan de muur kunt hangen.

Het originele schilderij bevindt zich in het Mauritshuis..

€ 175,00
+
-

Het meisje met de Parel

In het jaar 1665 staat Johannes Vermeer bekend als een gerespecteerd kunstenaar in zijn woonplaats Delft.

Rijk was hij er echter tot dan nog niet van geworden. Misschien alleen al doordat hij slechts twee of drie schilderijen per jaar maakte en - zoals vaak gebruikelijk - in opdracht werkte.

Voor een nieuwe opdracht schildert hij Het meisje met de parel.

Het is geen portret, maar een ‘tronie’, wat kop of gezicht betekent.

Tronies beelden een bepaald type voorkomen, gemoedstoestand of karakter uit, in dit geval een meisje, waarvan de identiteit, in tegenstelling tot portretten, niet geweten is.

Misschien is het een van Vermeers dochters.

Die stonden wel eens vaker model voor hun vader. Het zou ook om een dienstmeisje kunnen gaan, zoals de Amerikaanse schrijfster Tracy Chevalier in haar boek “The girl with the pearl earring” beweert.

De gelijknamige film uit 2003 met Colin Firth als Vermeer en Scarlett Johannson in de rol van dienstmeisje Griet, bracht dat verhaal naar het witte doek. Maar wie het meisje ook is, ze is intussen wereldberoemd en zal dat wellicht nooit hebben durven dromen.

Tot 1995 stond het werk bekend als “Meisje met tulband”.

Die blauwe exotisch aandoende tulband met gele, omlaag vallende doek, is ook het eerste dat opvalt aan het uiterlijk van het meisje. In haar oor draagt ze een glanzende parel.

Omdat de grootte en vorm verschillen van een echte parel, wordt aangenomen dat dit niet om een authentiek exemplaar zou gaan, maar misschien een glazen variant. Toch besliste men in het Mauritshuis, waar het schilderij al sinds 1902 te bewonderen is, om het om te dopen tot “Meisje met de parel”.

Vermeer stond bekend als de meester van het licht en dat is ook te zien in dit werk; het zachte in het meisjesgezicht, haar vochtige lippen die blinken door het invallende licht, de contouren op de tulband, de kleurverschillen in de plooien van haar bruine jasje en de glanzende parel.

Zoals ook te zien is in vele andere werken van Vermeer, schilderde hij het meisje hoogstwaarschijnlijk met behulp van natuurlijk licht, afkomstig van een raam. De achtergrond was oorspronkelijk groen, maar is door de jaren heen verdonkerd.

Naast de tulband en de parel, is het vooral haar gezicht dat het doek tot leven brengt. De houding en blik van het meisje zijn ontzettend intrigerend.

Haar mooie ogen kijken je aan. Haar half geopende mond lijkt iets te willen zeggen en haar zachte wangen zijn gehuld in een roze schijn. Wat er precies schuilgaat achter de ongrijpbare schoonheid die het meisje uitstraalt, staat open ter interpretatie en behoort tot ieders fantasie.

En net dat is wat haar en dit schilderij zo interessant maakt.

Het is bovendien wellicht de reden waarom “Meisje met de parel” is uitgegroeid tot Vermeers meest populaire schilderij.

Johannes Vermeer (1632 - 1675), 1665, olieverf op doek, Collectie Mauritshuis