Witte haan

Jan Mankes
Artikel nummer
MO01CEC4
€ 35,00
+
-
Deze reproductie op keramische onderzetters van Witte haan van Jan Mankes is 10 x 10 cm groot, met afgeronde hoekjes en een kurk laag aan de onderkant van de tegel. Al onze tegels worden in eigen huis met de hand gemaakt. De tegels zijn decoratieve tegels geschikt om binnenshuis te gebruiken.

De set van 4 onderzetters wordt compleet met zwart houten tafelhouder geleverd.

Witte haan

Op 26 april 2020 is het 100 jaar geleden dat Jan Mankes overleed. Hij werd slechts 30 jaar oud en liet een oeuvre na van zo'n 150, met name kleine, schilderijen, ongeveer 100 tekeningen en zo'n 50 prenten.Hij was getrouwd met Anne Zernike, een theologe en de eerste vrouwelijke predikant van Nederland. In 1916 verhuisden ze naar Eerbeek in Gelderland omdat ze dachten dat die bosrijke omgeving goed zou zijn voor Mankes, die inmiddels aan tuberculose leed.

De natuur is in meer dan de helft van zijn werken het belangrijkste onderwerp.Hij bestudeerde en schetste zijn onderwerpen totdat hij ze uit zijn hoofd kende. Daarna maakte hij zijn schilderijen vanuit zijn geheugen. Hierdoor ligt de nadruk op de essentie van het onderwerp, niet op de realistische weergave. Hij schilderde talloze vogels en boerderijdieren en maakte dromerige beelden van het landschap rondom hem. Wij hebben deze reproductie in samenwerking met het museum gemaakt om de kleuren van het originele werk zo dicht mogelijk te benaderen.Check ook onze specials voor een prachtige replica van dit werk in originele afmetingen en ingelijst in een handgemaakte houten lijst geinspireerd door de lijst waarin het originele schilderijtje van Jan Mankes wordt tentoontoongesteld.

Jan Mankes (1889-1920), Witte haan olieverf op doek, 18.5 x 23.5 cm, Collectie Museum MORE.