Stilleven rond een bord met uien

Vincent van Gogh
Artikel nummer
KM016CEC4
€ 35,00
+
-
Deze reproductie op keramische onderzetters van Stilleven rond een bord met uien van Vincent van Gogh is 10 x 10 cm groot, met afgeronde hoekjes en een kurk laag aan de onderkant van de tegel. Al onze tegels worden in eigen huis met de hand gemaakt. De tegels zijn decoratieve tegels geschikt om binnenshuis te gebruiken.

De set van 4 onderzetters wordt compleet met zwart houten tafelhouder geleverd.

Stilleven rond een bord met uien

Van Gogh huurt in Arles het Gele Huis, en nodigt Paul Gauguin uit om hier samen met hem te komen werken. Maar al snel krijgen ze meningsverschillen. Na een heftige ruzie raakt Van Gogh in de war en snijdt zijn linkeroor af. Hij wordt opgenomen in het ziekenhuis en daar op 7 januari 1889 uit ontslagen. Op die dag schrijft hij aan zijn broer Theo dat hij de volgende dag weer aan het werk gaat met twee stillevens, om ‘aan het schilderen te wennen’. Een daarvan is het in contrastrijke kleuren geschilderde Stilleven rond een bord met uien.

De tekenplank bestaat uit vrijwel horizontale verfstreken, de achtergrond uit verticale verftoetsen. Aan de voorwerpen is te zien dat Van Gogh de routine van het dagelijks leven weer heeft opgepakt: de brief van Theo, het bord met uien, de pijp met de tabak, de fles wijn of absint, de pot met koffie, de kandelaar met de brandende kaars, de staaf zegellak, het doosje lucifers en ten slotte het boek Annuaire de la santé over goede voeding en hygiëne.

Vincent van Gogh (1853-1890), Stilleven rond een bord met uien olieverf op doek, 49.6 x 64.4 cm, Collectie Krӧller-Müller Museum.