Stilleven met bloemen in een glazen vaas

Jan Davidsz. de Heem
Artikel nummer
VI019CEC4
Deze reproductie op keramische onderzetters van Stilleven met bloemen in een glazen vaas van Jan Davidsz. de Heem is 10 x 10 cm groot, met afgeronde hoekjes en een kurk laag aan de onderkant van de tegel. Al onze tegels worden in eigen huis met de hand gemaakt. De tegels zijn decoratieve tegels geschikt om binnenshuis te gebruiken.

De set van 4 onderzetters wordt compleet met zwart houten tafelhouder geleverd.
€ 35,00
+
-

Stilleven met bloemen in een glazen vaas

Jan Davidsz. de Heem groeide op in Utrecht en was daar in de leer bij bloemstillevenschilder Balthasar van der Ast. In 1626 verhuisde de schilder naar Leiden. Daar hij maakte hij monochrome stillevens, waarin hij varieerde op één, hooguit twee tinten. Na 1631 vertrok De Heem naar Antwerpen. In deze stad werd zijn werk steeds bonter en zwieriger. Hij richtte zich op het weergeven van vruchten en bloemen. De Heem was de invloedrijkste bloemenschilder van zijn tijd. Het werk van Jan Davidsz. de Heem was populair, zowel bij kopers als collega-kunstenaars.

Ook had hij een groot aantal leerlingen en navolgers, onder wie Abraham Mignon. Vergeleken met bloemstillevens uit de vroege 17de eeuw is dit schilderij een ware bloemenexplosie. Hier geen stijf boeket, maar een bonte overdaad aan bloemen, die over de rand van de vaas hangen. Bijzonder is de weerspiegeling in de glazen fles; daar is het raam in zijn atelier te zien met een wolkenlucht.

Jan Davidsz. de Heem (1606-1684), Stilleven met bloemen in een glazen vaas olieverf op koper, 54.5 x 36.5 cm, Collectie Rijksmuseum.