Portret van Robert Cheseman

Hans Holbein de Jonge
Artikel nummer
MA011CEC4
Deze reproductie op keramische onderzetters van Portret van Robert Cheseman van Hans Holbein de Jonge is 10 x 10 cm groot, met afgeronde hoekjes en een kurk laag aan de onderkant van de tegel. Al onze tegels worden in eigen huis met de hand gemaakt. De tegels zijn decoratieve tegels geschikt om binnenshuis te gebruiken.

De set van 4 onderzetters wordt compleet met zwart houten tafelhouder geleverd.
€ 35,00
+
-

Portret van Robert Cheseman

Robert Cheseman, 48 jaar oud, in het jaar onzes heren 1533. Zo stelt deze man zich voor via het Latijnse opschrift op zijn portret. Cheseman was een machtig edelman aan het hof van de Engelse koning Hendrik VIII. Als groot valkenier was hij verantwoordelijk voor de valkenjacht en in die erefunctie liet hij zich portretteren door Hans Holbein. Deze schilderde een fijngevoelig portret met veel aandacht voor de valk. Een vogel waarmee alleen de hoogste adel mocht jagen. Minutieus gaf hij de vogel en de jachtuitrusting weer. Het patroon op de veren, de handschoen waarop de vogel zit en de huif over zijn kop waardoor het dier rustig bleef.

Het koperen belletje om zijn klauw is zó precies geschilderd dat je het bijna kunt horen.Een jaar voordat Holbein dit portret schilderde was hij voorgoed uit Zuid-Duitsland naar Engeland verhuisd. Zijn verfijnde portretten maakten diepe indruk op de Engelse adel en al snel werd hij door de koning benoemd tot hofschilder.Dit paneel was een pronkstuk in de Engelse koninklijke verzameling. Toen de Hollandse stadhouder Prins Willem III aan het eind van de 17e eeuw tot koning van Engeland werd gekroond, nam hij het portret mee naar Holland. Hij hing het, heel toepasselijk, in zijn jachtslot bij Apeldoorn: Paleis ´t Loo. Samen met een groot deel van de Oranje-collectie kwam het schilderij aan het begin van de 19e eeuw in het Mauritshuis terecht.

Hans Holbein de Jonge (1497-1543), Portret van Robert Cheseman olieverf op paneel, 58.8 x 62.8 cm, Collectie Mauritshuis.