Oude vrouw en jongen met kaarsen

Peter Paul Rubens
Artikel nummer
MA019CET
Deze hoogglans keramische tegel van Oude vrouw en jongen met kaarsen van Peter Paul Rubens heeft een afmeting van 15 x 20 cm. Op de achterkant zit een fotoachterwandje zodat je de tegel gemakkelijk kunt ophangen of neerzetten. De tegels zijn decoratieve tegels geschikt om binnenshuis op te hangen.

Al onze tegels worden met de hand gemaakt in ons atelier in Amsterdam.
€ 35,00
+
-

Oude vrouw en jongen met kaarsen

Een oude vrouw kijkt dromerig naar voren en beschermt haar ogen tegen het flikkerende kaarslicht. Ze lijkt zich nauwelijks bewust van de jongen die over haar schouder kijkt en probeert de kaars met die van haar aan te steken. Het kaarslicht brengt een roze gloed in de scene en zorgt voor een sterk contrast tussen licht en donker. Dit contrast doet denken aan de revolutionaire stijl van de Italiaanse schilder Caravaggio. Rubens had zijn werk in Italië leren kennen en dit schilderij was een van de vroegste caravaggistische werken in Nederland. Rubens heeft dit schilderij waarschijnlijk voor zijn eigen plezier gemaakt, omdat hij het nooit heeft verkocht. Hij schilderde het ook op een paneel van verschillende stukjes hout, iets wat hij niet zou hebben gedaan als hij van plan was het te verkopen.

De manier waarop we deze scène moeten interpreteren, wordt door Rubens zelf uitgelegd in een print die hij later publiceerde. De tekst onder de print verwijst naar een passage uit een boek van de klassieke dichter Ovidius: ‘The Art of Love’. Ovidius dringt er bij ons op aan om van de gelegenheid gebruik te maken om lief te hebben terwijl we nog jong en mooi zijn, zodat we later niet met spijt terugkijken. De oude vrouw mijmert over haar vroegere liefdes. Ze is te oud voor nieuwe avonturen en nu zijn de jongens aan de beurt.

Peter Paul Rubens (1577-1640), Oude vrouw en jongen met kaarsen 1616-1617, olieverf op paneel, 77x62.5cm, Collection Mauritshuis.