Modello voor de hemelvaart van Maria

Gerard ter Borch
Artikel nummer
MA022CET
Deze hoogglans keramische tegel van Modello voor de hemelvaart van Maria van Gerard ter Borch heeft een afmeting van 15 x 20 cm. Op de achterkant zit een fotoachterwandje zodat je de tegel gemakkelijk kunt ophangen of neerzetten. De tegels zijn decoratieve tegels geschikt om binnenshuis op te hangen.

Al onze tegels worden met de hand gemaakt in ons atelier in Amsterdam.
€ 35,00
+
-

Modello voor de hemelvaart van Maria

Zorgvuldig kamt een moeder het haar van haar kind. Ze is op zoek naar luizen. Het joch ondergaat het gepeuter aan zijn hoofd gelaten. Het gaat echt om een jongen: jongens droegen in die tijd een rok en een schort tot en met hun 6e. Hij houdt zijn lippen stijf op elkaar en wacht met rode konen het moment af dat hij verder kan spelen.

We zijn getuigen van een intiem ritueel tussen een moeder en haar kind. Gerard ter Borch maakte naam met dit soort stille voorstellingen met een of enkele figuren die helemaal opgaan in hun bezigheden. De vrouw die model zat voor de moeder, is ter Borch’s stiefmoeder, en het jochie waarschijnlijk een van zijn halfbroers. Het lijkt een achteloos familiekiekje, maar in de zeventiende eeuw stond de luizenjacht ook symbool voor een goede moeder die goed voor haar kinderen zorgt. Met de luizenkam besteedt ze niet alleen aandacht aan een rein uiterlijk van het kind, maar dus ook aan een zuiver innerlijk.

Gerard ter Borch (1617-1681), Modello voor de hemelvaart van Maria 1652-1653, olieverf op paneel, 33.2x28.7cm, Collection Mauritshuis.