IJsvermaak

Hendrick Avercamp
Artikel nummer
MA015CET
Deze hoogglans keramische tegel van IJsvermaak van Hendrick Avercamp heeft een afmeting van 20 x 15 cm. Op de achterkant zit een fotoachterwandje zodat je de tegel gemakkelijk kunt ophangen of neerzetten. De tegels zijn decoratieve tegels geschikt om binnenshuis op te hangen.

Al onze tegels worden met de hand gemaakt in ons atelier in Amsterdam.
€ 35,00
+
-

IJsvermaak

Dit is een typisch Nederlands beeld. Na een paar dagen van strenge vorst is iedereen is op het ijs. Je ziet een bevroren dorpsgracht met boerderijen, windmolens en een hooiberg. In de verte achter de ophaalbrug kun je ondanks de mist nog net de stad zien.

Het is druk op het ijs. Iedereen vermaakt zich; jong en oud, rijk en arm. Mensen schaatsen, sleeën en spelen een spel genaamd ‘kolf’, een voorloper van het hedendaagse ijshockey. Maar de winter is niet alleen vermaak en gezelligheid. Het werk gaat ook door. Links doet een vrouw de was in een ijsschots.

Het water moet ijskoud zijn. Iets verder draagt een oude man een enorme baal stro. De winter brengt ook gevaren met zich mee. Uiterst links zijn een paar mensen door het ijs gevallen, maar iemand rent al met een ladder op om hen te redden. Vlak voor de brug zijn sommige mensen gevallen. De vrouw is zo ongelukkig gevallen dat je haar blote billen kunt zien. Deze ijzige scène vol verhalen is van Hendrick Avercamp, een dove schilder uit de stad Kampen. Ondanks zijn handicap volgde hij een opleiding tot schilder en was hij de eerste Nederlandse schilder die zich met groot succes specialiseerde in winterlandschappen.

Hendrick Avercamp, IJsvermaak 1610, olieverf op paneel, 36x71cm, Collection Mauritshuis.