Het puttertje

Carel Fabritius
Artikel nummer
MA002CEC4
€ 35,00
+
-
Deze reproductie op keramische onderzetters van Het puttertje van Carel Fabritius is 10 x 10 cm groot, met afgeronde hoekjes en een kurk laag aan de onderkant van de tegel. Al onze tegels worden in eigen huis met de hand gemaakt. De tegels zijn decoratieve tegels geschikt om binnenshuis te gebruiken.

De set van 4 onderzetters wordt compleet met zwart houten tafelhouder geleverd.

Het puttertje

Eenvoud, dat is de kracht van dit werk. Een distelvink zit aan een kettinkje op zijn voederbak en werpt een schaduw op een witgekalkte muur. Op die muur staat de naam van de schilder ‘Carel Fabritius, 1654’. Distelvinken waren populaire huisdieren omdat ze heel slim waren. Je kon ze aanleren om met een emmertje water uit een bakje te putten, vandaar dat ze puttertjes werden genoemd. Fabritius´ puttertje lijkt net echt: de kleuren en het formaat zijn heel realistisch.

Het heldere licht en de schaduw op de muur versterken dat effect. Is dit een trompe-l'oeil, een bedriegertje? Het puttertje lijkt dan net wel echt, toch is het duidelijk geschilderd. De penseelstreken zijn goed te zien. Fabritius schilderde de vleugels bijvoorbeeld door dikke gele verf over het zwart aan te brengen om er vervolgens met de achterkant van zijn penseel in te krassen. Dat was een trucje dat hij van zijn leraar, Rembrandt, had geleerd.

Carel Fabritius (1622-1654), Het puttertje olieverf op doek, 33.5 x 22.8 cm, Collectie Mauritshuis.