Grote uil op scherm

Jan Mankes
Artikel nummer
MO02CEC4
Deze reproductie op keramische onderzetters van Grote uil op scherm van Jan Mankes is 10 x 10 cm groot, met afgeronde hoekjes en een kurk laag aan de onderkant van de tegel. Al onze tegels worden in eigen huis met de hand gemaakt. De tegels zijn decoratieve tegels geschikt om binnenshuis te gebruiken.

De set van 4 onderzetters wordt compleet met zwart houten tafelhouder geleverd.
€ 35,00
+
-

Grote uil op scherm

Voor de Nederlandse kunstenaar Jan Mankes (1889-1920) was schilderen een middel om het onuitsprekelijke tot uitdrukking te brengen. Hij bestudeerde en schetste zijn onderwerpen eindeloos, totdat hij ze uit het hoofd kende. Vervolgens schilderde hij ze vanuit het geheugen, niet per se zoals ze waren, maar eerder hun essentie vastleggend. Al zijn werken tonen elementen van zijn directe omgeving. Naast het schilderen van talloze vogels en boerderijdieren, produceerde hij dromerige beelden van het landschap rondom zijn ouderlijk huis in Friesland en uitzicht vanuit zijn atelier in Eerbeek.

Zijn portretten zijn zelden vleiend, maar bijna altijd erg gevoelig. In dit olieverfschilderij heeft Jan Mankes zijn favoriete vogel, een kerkuil, afgebeeld. Hij bewaarde deze vogel in de huiskamer van zijn ouders ondanks hun protest. Zijn vriend en beschermheer Pauwels, schonk de uil aan hem . Pauwels had de gewoonte om hem alle soorten vogels, met name roofvogels, te geven.Jan bewonderde de uil zeer hij vond het 'Een echt wonderbaarlijk dier, in vorm, tinten en karakter’ (bron: rijksmuseumamsterdam.blogs.nl).

Jan Mankes (1889-1920), Grote uil op scherm olieverf op doek, 31.5 x 46.5 cm, Collectie Museum MORE.