Gemberpot met chrysanten

Jan Mankes
Artikel nummer
MO04CEC4
€ 35,00
+
-
Deze reproductie op keramische onderzetters van Gemberpot met chrysanten van Jan Mankes is 10 x 10 cm groot, met afgeronde hoekjes en een kurk laag aan de onderkant van de tegel. Al onze tegels worden in eigen huis met de hand gemaakt. De tegels zijn decoratieve tegels geschikt om binnenshuis te gebruiken.

De set van 4 onderzetters wordt compleet met zwart houten tafelhouder geleverd.

Gemberpot met chrysanten

Op 26 april 2020 is het 100 jaar geleden dat Jan Mankes overleed. Hij werd slechts 30 jaar oud en liet een oeuvre na van zo'n 150, met name kleine, schilderijen, ongeveer 100 tekeningen en zo'n 50 prenten.Hij was getrouwd met Anne Zernike, een theologe en de eerste vrouwelijke predikant van Nederland.De natuur is in meer dan de helft van zijn werken het belangrijkste onderwerp.Hij bestudeerde en schetste zijn onderwerpen totdat hij ze uit zijn hoofd kende.

Daarna maakte hij zijn schilderijen vanuit zijn geheugen. Hierdoor ligt de nadruk op de essentie van het onderwerp, niet op de realistische weergave. In dit schilderij zien we chrysanten. Deze plant komt oorspronkelijk uit China en Japan waar deze zeer gewaardeerd wordt en symbool staat voor een lang en gelukkig leven.Jan Mankes (1889 - 1920),

Jan Mankes (1889-1920), Gemberpot met chrysanten olieverf op doek, 31.5 x 26 cm, Collectie Museum MORE.