Jozef Israëls

Jozef Israëls

Jozef Israëls werd geboren in Groningen op 27 januari 1824 en was van Joodse afkomst.Zijn vader, Hartog Abraham Israëls, wilde dat hij zakenman zou worden en pas na een vast-beraden strijd mocht hij aan een artistieke carrière beginnen. Hij studeerde aanvankelijk van 1835 tot 1842 aan de Academie Minerva in zijn geboortestad Groningen.

Jozef kreeg vanaf zijn elfde les van landschapsschilder Jacob Bruggink, die verbonden was aan de Academie Minerva te Groningen. Zijn tweede leermeester was J.J.G. van Wicheren in 1836 en in 1838 kreeg hij schilderles van Cornelis Bernardus Buijs.

Vervolgens vervolgde hij zijn studie in Amsterdam en studeerde aan de Koninklijke Acade-mie voor Schone Kunsten, die later de Rijksacademie voor Schone Kunsten in Amsterdam werd.

Hij was een leerling van Jan Kruseman en volgde de tekenles op de academie. Van septem-ber 1845 tot mei 1847 was hij in Parijs, werken in het atelier van de historieschilder Picot en volgen lessen aan de Ecole des Beaux-Arts bij James Pradier, Horace Vernet en Paul Delaro-che.

Hij keerde in september 1845 terug naar Amsterdam, waar hij zijn studie aan de Academie hervatte tot mei 1847.


Israels bleef tot 1870 in Amsterdam, toen hij naar Den Haag verhuis-de en een vooraanstaand lid werd van de Haagse School voor landschapsschilders.

Hij trouwde met Aleida Schaap en het echtpaar kreeg twee kinderen, een dochter Mathilde Anna Israëls en een zoon, Isaac Lazarus Israëls, geboren op 3 februari 1865 in Amsterdam, die ook beeldend kunstschilder werd.

Israëls probeerde zich aanvankelijk te vestigen als schilder van romantische portretten en conventionele historische afbeeldingen, maar boekte daar weing succes mee.In 1855 verliet hij Amsterdam vanwege zijn slechte gezondheid en vestigde zich in het vis-sersdorp Zandvoort, bij Haarlem.

Deze verandering van omgeving zorgde voor een revolutie in zijn kunst: hij wendde zich tot realistische en meelevende afbeeldingen van de Nederlandse boeren en. In 1871 verhuisde hij naar Den Haag en werkte hij vaak in het nabijgelegen Scheveningen.Zijn zoon Isaac (1865–1934), ook een schilder, koos voor een impressionistische richting en had enige invloed op het latere werk van zijn vader.

Naast oliën werkte Israëls in aquarellen en was een etser van de eerste rang.

Jozef Israëls overleed 12 augustus 1911 in Den Haag.

Enkele van onze museumkwaliteit reproducties van Jozef Israëls worden hieronder vermeld:


Kinderen der zee op canvas Kinderen der zee op canvas
Kinderen der zee op keramische tegel op standaard Kinderen der zee op keramische tegel op standaard
Kinderen der zee op tegeltableau Kinderen der zee op tegeltableau
Kinderen der zee op keramische onderzetters Kinderen der zee op keramische onderzetters

Officiële leverancier van de grote Nederlandse musea: reproductie van oud Hollandse schilders en meesters, Jozef Israëls

Jozef Israels