Jan Adam Kruseman

Jan Adam Kruseman

Jan Adam Kruseman werd geboren op 12 februari 1804 in Haarlem in een vooraanstaande fami-lie die verschillende bekende artiesten zou voortbrengen. Hij was vooral bekend om zijn portret-ten, maar hij maakte ook landschappen en genretaferelen.Kruseman kreeg zijn eerste tekenlessen in zijn geboorteplaats Haarlem.

Op vijftienjarige leeftijd, vertrok hij naar Amsterdam en schreef zich in aan de Tekenacademie, waar hij zijn eerste lessen kreeg van zijn neef, Cornelis Kruseman. Daarna studeerde hij in Brussel bij François-Joseph Navez en Jacques-Louis David, dit was van 1822 tot 1824.

Op zijn zesentwintigste werd hij in directeur van de Academie voor Schone Kunsten.

Drie jaar later kreeg hij de opdracht om een postuum portret van tsaar Alexander I te schilderen, bedoeld als geschenk voor Anna Pavlovna, die getrouwd was met kroonprins Willem. Kruseman kreeg de opdracht om officiële portretten van de koninklijke familie te schilderen,.

In 1844 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.Hij trouwde in 1826 en kreeg zeven kinderen, waaronder Jan Theodoor Kruseman, die een be-kend landschapsschilder werd. In 1836 kwam zijn neef, de toekomstige theoloog en dichter Pe-trus Augustus de Génestet, bij zijn familie wonen nadat hij wees was geworden.

Zijn portretten vallen op door aandacht voor kledingdetails en hun gebrek aan idealisering. Hij had tal van succesvolle studenten. waaronder David Bles, Moritz Calisch en Jozef Israëls.Hij maakte meer dan 500 portretten, voornamelijk van adel en rijke burgers.

Na zijn dood werd hij grotendeels vergeten, hoewel in de jaren zestig een straat in Rosmalen naar hem werd vernoemd.

Enkele van onze museumkwaliteit reproducties van Jan Adam Kruseman worden hieronder vermeld:


Portret van Alida Christina Assink op tegeltableau Portret van Alida Christina Assink op tegeltableau
Portret van Alida Christina Assink op keramische tegel op standaard Portret van Alida Christina Assink op keramische tegel op standaard
Portret van Alida Christina Assink op canvas Portret van Alida Christina Assink op canvas
Portret van Alida Christina Assink op keramische onderzetters Portret van Alida Christina Assink op keramische onderzetters

Officiële leverancier van de grote Nederlandse musea: reproductie van oud Hollandse schilders en meesters, Jan Adam Kruseman

Jan Adam Kruseman