Clara Peeters

Daniel Seghers

Seghers werd geboren in Antwerpen. Zijn vader was een katholieke zijdehandelaar Rond 1601 na de dood van zijn vader en de bekering van zijn moeder tot het calvinisme verhuisde hij met zijn moeder naar Utrecht.Mogelijk is hij zijn initiële opleiding op 15-jarige leeftijd in Utrecht, bij een onbekende meester begonnen.

In 1611 keerde de jonge kunstenaar terug naar Antwerpen waar hij was ingeschreven in het Sint-Lucasgilde als leerling van Jan Brueghel de Oude (de fluwelen Brueghel).

In 1611 trad hij toe tot het schildersgilde, en in 1614 tot de orde der jezuïeten en trad hij toe tot het Noviciaat te Mechelen. Van 1621-1625 verbleef hij in Brussel, waar hij zijn laatste geloften aflegde. In 1625 trok hij naar Rome waar hij twee jaar verbleef. Vanaf 1627 woonde Seghers weer in het professiehuis te Antwerpen.

Hij schilderde bloemenmedaillons, waarin centraal madonna's of heiligen werden geplaatst, die door collega's werden aangebracht. Zijn kransen met bloemen zijn tamelijk symmetrisch; de achtergrond is meestal grijs en donker.

Seghers schilderde bijna altijd op koper en op groot formaat. De orde schonk een schilderij van Seghers in ruil voor een financiële donatie. Het geld was bestemd voor de opleidingen en scholen, die door de Jezuïeten werden gesticht.

Seghers kreeg de kans om met de belangrijkste schilders aan projecten te werken: hij werkte samen met Nicolas Poussin aan enkele religieuze schilderijen, terwijl Seghers voor kardinaal Ludovisi een bloemenslinger schilderde rond een ovale cartouche gevuld met putti van de hand van de Italiaanse schilder Domenichino.

Enkele van onze museumkwaliteit reproducties van Daniel Seghers worden hieronder vermeld:


Bloemencartouche met Mariabeeld op tegeltableau Bloemencartouche met Mariabeeld op tegeltableau
Bloemencartouche met Mariabeeld op keramische tegel op standaard Bloemencartouche met Mariabeeld op keramische tegel op standaard
Bloemencartouche met Mariabeeld op canvas Bloemencartouche met Mariabeeld op canvas
Bloemencartouche met Mariabeeld op keramische onderzetters Bloemencartouche met Mariabeeld op keramische onderzetters


Officiële leverancier van de grote Nederlandse musea: reproductie van oud Hollandse schilders en meesters, Daniel Seghers

Daniel Seghers