Ada Breedveld

Ada Breedveld

Ada Breedveld is aan het begin van de hongerwinter in 1944 geboren in Dordrecht. Haar ouders zijn, samen met Ada’s broers het verwoestte Rotterdam ontvlucht. Zoals elk naoorlogs kind was het bestaan moeilijk en hard. Ada vindt gelukkig veel vreugde in het tekenen en schilderen. Vanaf de kleuterschool grijpt zij elk moment aan om te experimenteren met kleuren en lijnen. Geen stukje papier is veilig voor de creatieve Ada.

Na haar opleiding is zij gaan werken maar geen van haar banen geeft haar die vreugde en bevrediging die ze wel haalt uit het tekenen en schilderen. Al haar vrije tijd gaat dan ook op aan tekenen en studeren om zich verder te bekwamen. Ada experimenteert met kleuren, materialen en verschillende thema’s. Een tijdschrift waarin de betekenis van het woord surrealisme wordt uitgelegd geeft haar werk een richting tot “de zogenaamde vrije wereld”. De plaats van het soms krampachtige realistische kon worden ingenomen door fantasierijke, kleurrijke en vooral vrolijke combinaties.

Samen met andere kunstenaars die een voorliefde hebben voor het surrealisme en magisch realisme reist zij door Europa om de belangrijkste musea in Berlijn, Parijs, Madrid en Barcelona te bezoeken. Maar ook om kunstenaars te spreken en nieuwe galeries te bezoeken. Er volgt een explosie van tekeningen en kleurrijke schilderijen. Geïnspireerd door haar vele buitenlandse reizen en ontmoetingen met schrijvers, dichters en beeldende kunstenaars. Ada is bezield en gevormd door kunstenaars als: Marcel Duchamp, Paul Klee, Salvador Dali en Félecien Robs.

Haar bekendste werken waarin Ada haar weelderige, levenslustige vrouwen afbeeldt, hebben hun oorsprong in de stripreeks Sjaantje. Deze stripreeks creëerde Ada voor haar moeder, die tijdens haar leven had geleden onder haar corpulentie. Ada wil haar moeder laten herleven in haar werk en de mooie en vrolijke kanten benadrukken. Haar schilderijen zijn als het ware een vrolijke renaissance van haar moeder. Dit is nu al meer dan 25 jaar een bron van inspiratie voor Ada Breedveld.

De vrolijke afbeeldingen van dames zijn inmiddels populair bij een breed publiek en niet alleen in Nederland. Ada heeft vele tentoonstellingen gedaan in het buitenland, waar zij nu ook vele bewonderaars heeft. Ada’s werken worden verkocht in Duitsland, Amerika, Engeland, Spanje, Zwitserland, Frankrijk, Zweden, Turkijen, Griekenland, Polen en Denemarken.

Enkele van onze museumkwaliteit reproducties van Ada Breedveld worden hieronder vermeld:


Thee visite op canvas Thee visite
De rode viool op canvas De rode viool
Grote vis op canvas Grote vis
Luchtig op canvas Luchtig

Officiële leverancier van de grote Nederlandse musea: reproductie van oud Hollandse schilders en meesters, Ada Breedveld

Ada Breedveld