De luizenjacht

Gerard ter Borch
Artikel nummer
MA022CEC4
Deze reproductie op keramische onderzetters van De luizenjacht van Gerard ter Borch is 10 x 10 cm groot, met afgeronde hoekjes en een kurk laag aan de onderkant van de tegel. Al onze tegels worden in eigen huis met de hand gemaakt. De tegels zijn decoratieve tegels geschikt om binnenshuis te gebruiken.

De set van 4 onderzetters wordt compleet met zwart houten tafelhouder geleverd.
€ 35,00
+
-

De luizenjacht

Zorgvuldig kamt een moeder het haar van haar kind. Ze is op zoek naar luizen. Het joch ondergaat het gepeuter aan zijn hoofd gelaten. Het gaat echt om een jongen: jongens droegen in die tijd een rok en een schort tot en met hun 6e. Hij houdt zijn lippen stijf op elkaar en wacht met rode konen het moment af dat hij verder kan spelen.

We zijn getuigen van een intiem ritueel tussen een moeder en haar kind. Gerard ter Borch maakte naam met dit soort stille voorstellingen met een of enkele figuren die helemaal opgaan in hun bezigheden. De vrouw die model zat voor de moeder, is ter Borch’s stiefmoeder, en het jochie waarschijnlijk een van zijn halfbroers. Het lijkt een achteloos familiekiekje, maar in de zeventiende eeuw stond de luizenjacht ook symbool voor een goede moeder die goed voor haar kinderen zorgt. Met de luizenkam besteedt ze niet alleen aandacht aan een rein uiterlijk van het kind, maar dus ook aan een zuiver innerlijk.

Gerard ter Borch (1617-1681), De luizenjacht olieverf op paneel, 33.2 x 28.7 cm, Collectie Mauritshuis.