De anatomische les van Dr Nicolaes Tulp

Rembrandt van Rijn
Artikel nummer
MA007CET
€ 35,00
+
-
Deze hoogglans keramische tegel van De anatomische les van Dr Nicolaes Tulp van Rembrandt van Rijn heeft een afmeting van 20 x 15 cm. Op de achterkant zit een fotoachterwandje zodat je de tegel gemakkelijk kunt ophangen of neerzetten. De tegels zijn decoratieve tegels geschikt om binnenshuis op te hangen.

Al onze tegels worden met de hand gemaakt in ons atelier in Amsterdam.

De anatomische les van Dr Nicolaes Tulp

In 1632 krijgt de 25-jarige Rembrandt de belangrijkste opdracht uit zijn jonge carrière. Dr. Nicolaes Tulp, de man met de zwarte hoed, vraagt hem een groepsportret te schilderen. Tulp gaf les aan Amsterdamse chirurgen. Eens per jaar ontleedde hij een lijk voor zijn leerlingen. Lessen in de menselijke anatomie stonden open voor het publiek en er was veel belangstelling voor. Ze werden gehouden in het anatomisch theater in het weeghuis aan de nieuwmarkt in Amsterdam.Groepsportretten waren meestal een stijve aangelegenheid, bestaande uit een rij hoofden. Niet bij Rembrandt, hij voegde actie en beweging toe en maakte er theater van.

Hij liet elke chirurg op een andere manier reageren; bukken, naar de ontlede arm kijken, naar het boek aan de rechterkant of recht naar ons staren. Rembrandt plaatste zijn groepsportret in een fel licht dat direct op de koppen vooraan schijnt en op het witte kadaver, dat letterlijk in de schijnwerpers komt te staan. Rembrandt brak door in Amsterdam met dit indrukwekkende groepsportret. In de loop van de jaren 30 van de 17e eeuw werd hij de belangrijkste portretschilder van de stad.

Rembrandt van Rijn (1606-1669), De anatomische les van Dr Nicolaes Tulp 1632, olieverf op canvas, 169.5x216.5cm, Collection Mauritshuis.