Compositie 10 in zwart en wit

Op de foto's en in de video zie je onze reproducties op canvas van 2 kunstwerken van Mondriaan; "Compositie 10 in zwart wit" (100 x 80 cm) en "Compositie in lijn, tweede staat" (65 x 65 cm).

Alle Dutch Art Reproductions worden met de hand gemaakt met aandacht voor detail en kwaliteit in de Visionplay studio; een uniek element is dat we kleine speciaal voor ons op maat gemaakte spijkertjes a/d zijkant van het spieraam hameren. In de korte video kun je van dichtbij zien hoe dat eruitziet.

Piet Mondriaan werd geboren op 7 maart 1872 in een streng christelijk gezin te Amersfoort. Al op jonge leeftijd kwam Piet in aanraking met kunst, zijn vader was tekenleraar en gaf thuis ook zijn zoon les in tekenen en schilderen. Tijdens en na zijn opleiding a/d Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam had Piet moeilijke en magere jaren. In 1909 brak hij eindelijk echt door in Nederland met zijn werk Molen bij Zonlicht.

Hij werd gezien als hét symbool van de avant-garde. In 1911 verhuisde hij naar Parijs en geïnspireerd door het kubisme transformeerde zijn schilderijen vrij snel in volledig abstracte werken. Ook was Mondriaan een zeer spirituele man en lid van de Theosofische Vereniging, zowel in Amsterdam als in Parijs.

"Compositie 10 in zwart wit" is een goed voorbeeld van hoe Mondriaan, alhoewel zijn uitgangspunt altijd de natuur bleef, uiteindelijk volledig abstract schilderde.


De rollende golven vindt men terug in de lange horizontale lijnen in het midden van het werk, terwijl de verticale lijnen de abstractie van de breekgolven weergeven.


Dit werk is ook nog steeds bekend als "Pier en Oceaan".

In 1914 schreef hij aan de invloedrijke kunstpedagoog H.P. Bremmer een verhelderende brief: "ik construeer op een plat vlak lijnen en kleurcombinaties met 't doel algemene schoonheid zo bewust mogelijk uit te beelden.

Ik wil de waarheid zo dicht mogelijk benaderen en daarom alles abstraheren tot ik kom tot het fundament der dingen. Ik meen dat het mogelijk is door horizontale en verticale lijnen, geconstrueerd bewust maar niet berekenend en zondig aangevuld door andere richtingslijnen of gebogen lijnen, te komen tot een kunstwerk dat even sterk als waar is".

Op zoek naar een Mondriaan? Bekijk onze collectie reproducties op canvas of tegeltableau (de originele schilderijen hangen in het Kröller-Müller museum).

 
Alle Dutch Art Reproducties zijn Museum-gecertificeerd en worden geleverd met een certificaat.