Gefascineerd door Caravaggio's kunstwerken

Hier in onze galerie zitten we als het ware midden in het theater en de chiaroscuro van Caravaggio's kunst. Hij is overal om ons heen, op canvas en op keramische tegel tableaus.

De makers, Stephan Gold en Monique de Ruiter vertellen over hun passie om de perfecte reproductie te maken.

Caravaggio speelde met licht en donker, hij verduisterde de schaduwen en versterkte het licht, waardoor zijn schilderijen meer drie-dimensionaal werden en een dramatische flair kregen.


Met de tentoonstelling in het Rijksmuseum nog vers in het geheugen, heb ik 5 Caravaggio's uitgekozen om te reproduceren; Amor Vincit Omnia, Jongen met een fruitmand, Jongen gebeten door een hagedis, Jonge zieke Bacchus en Narcissus. Vele weken van kleur correcties en testen van verschillende soorten vernis, op zoek naar de perfecte glans, volgden. De Giclée-printer die we gebruiken om onze reproducties te maken heeft 5 tinten zwart en is hierdoor perfect om de schaduwen (oscuro) in het werk van Caravaggio nauwgezet te reproduceren. De canvas reproducties heb ik opgespannen op een spieraam van 4,5 cm dik, hierdoor krijgen zij een sterke en gedurfde uitstraling, goed passend bij de stijl van Caravaggio.

De liefde voor tegels : het zit 'm in de details

De kunstwerken van Caravaggio zien er absoluut schitterend uit op onze handgemaakte keramische tegeltableaus.

Zijn meesterlijke gebruik van licht en donker wordt prachtig versterkt door de hoogglans keramische tegels. Ik heb ervoor gekozen om deze Caravaggio tableaus met kleine tegels van 11 x 11 cm te maken.

Ook voor de grote Amor Victorious (Cupido) van 108 x 151 cm.Deze bestaat dan ook uit maar liefst 140 tegeltjes.

Wanneer ik een kunstwerk van een van de grote meesters reproduceer op een keramische tegeltableau van dit formaat, ga ik helemaal op in het maak proces. Ik check ieder detail en doe eindeloze kleurcorrecties om de essentie van de kleuren van het originele kunstwerk zo dicht mogelijk te benaderen. Stephan Gold, the master maker.