Caféterras bij nacht (Place du Forum)

Vincent van Gogh
Artikel nummer
KM001CTM-base

Reproduktie op tegeltableau van het schilderij: Cafe terras bij nacht, door Vincent van Gogh.

Al onze tegel tableaus zijn gemaakt van keramische hoogglanstegels en worden geleverd in verschillende maten.

De tegels worden met de hand gemaakt en op MDF gemonteerd.

Het tableau wordt kant-en-klaar, en voorzien van ophang systemen geleverd zodat je het gemakkelijk kunt ophangen.

Als officieel leverancier voor de museum winkels van het Kröller-Müller Museum, zijn al onze reprodukties door het museum gecertificeerd, en van uiterst hoogwaardige kwaliteit!

Maat: Small, 33 x 44 cm.

Reproduktie van het schilderij: Cafe terras bij nacht, door Vincent van Gogh

Dit mooie, museum gecertificeerde tegeltableau is handgemaakt met 12 keramische tegels van elk 11 x 11 cm.De totale afmeting van het tableau is 33 x 44 cm.

De achterkant is voorzien van een een stevige ophanghaak zodat je dit kunstwerk makkelijk meteen op kunt hangen.

Het Origineel bevind zich in het Kröller-Müller Museum

Maat: Large, 61 x 76 cm

Reproduktie op een groot handgemaakt tegeltableau van het kunstwerk Cafe terras bij nacht, vincent van gogh

Dit prachtige tegel tableau met totale afmeting van 61 x 76 cm wordt gemaakt met 20 tegels van 15 x 15 cm.

Wij leveren dit tableau aan met een custom-made ophangsysteem waarmee je dit tableau stevig, recht en makkelijk direct aan de muur kan worden gehangen.

Origineel: Kröller-Müller Museum, officiele gecertificeerde museum kwaliteit reproduktie.

€ 175,00
+
-

Caféterras bij nacht (Place du Forum)

Vincent Van Gogh, die op het ogenblik in Arles in het zuiden van Frankrijk vertoefde, speelt al een tijdje met het idee om een nachtschilderij te maken nadat hij zich enkele maanden eerder al waagde aan een zonsondergang: de Zonsondergang bij Montmajour. Maar in het donker schilderen, zonder natuurlijke lichtbronnen is toch nog wat anders. Het lijkt hem een mooie uitdaging en vooral omdat hij zijn werk niet op de gebruikelijke manier wil vervaardigen. Hij zou de nacht niet verbeelden in zwarte en grijze tonen, maar net met een verscheidenheid aan kleuren, iets wat eigen is aan zijn stijl.

Het onderwerp van zijn eerste nachtschilderij wordt een populair koffiehuis in Arles. De voorbije dagen merkte hij aan het terras een kleurrijk schouwspel op dat door lantaarns, kaarsen en de duisternis samen werd gecreëerd. Van Gogh was gefascineerd door de gedragingen van kleuren en hoe die zich ’s nachts anders voordeden dan overdag. Zo zou het ook voor het eerst zijn dat hij een sterrenhemel vastlegt op doek. Opmerkelijk is dat hij ter plekke en in het donker schildert.

Hij plaatst zijn ezel op de hoek van de straat, enkele meters van het terras en kijkt in zuidelijke richting. Hij begint te schilderen en legt nauwgezet vast wat hij ziet. Vlak voor hem werpt een gaslantaarns verlicht caféterras een schaduw op de gevels en de keien van Rue de Palais die, behalve een winkel aan de overkant waar nog licht brandt, verder in duisternis is gehuld. Aan de hemel fonkelen talloze sterren en aan het einde van de straat ziet hij hoe de kerktoren in de in de schemering de stad waakt. Hij ziet hoe onder invloed van de bewegingen van de mensen op het terras alle kleuren andere gedaantes aannemen.

In een brief aan zijn zus schrijft Van Gogh het volgende: Ik ben bezig met een nieuw schilderij van een café bij nacht. Op het terras bevinden zich kleine personen van drinkende mensen. Een grote gele lantaarn verlicht het terras, de straat heeft paarse tinten. De gevels van de huizen en een blauwe lucht met sterren en met een groene boom. Het is een nachtschilderij geworden zonder zwart maar met prachtig blauw en paars en groen, en felle groene tinten en citroengeel. Ik vind het heerlijk om dit ter plaatse, op locatie te schilderen. Normaal maak ik eerst een tekening of schets maar nu wilde ik het meteen schilderen.

Is het een verbeelding van een passage uit Bel-ami van Guy de Maupassant of schilderde Van Gogh gewoon een tafereel uit zijn omgeving? Het was een publiek geheim dat hij zelf graag tijd doorbracht op een terras of in een café. Hoe dan ook staat het vast dat de nalatenschap van Caféterras bij nacht enorm is en het is een ultiem voorbeeld voor het feit dat Van Gogh heel nauwkeurig de omgeving op zijn doek wist te krijgen. Hij heeft zelfs de sterrenconstellatie precies geschilderd zoals die er in de nacht van 16 op 17 september 1888 moet hebben uitgezien.

Vincent van Gogh (1853 - 1890), circa 16 september 1888, olieverf op doek, Kröller-Müller Collectie